5 Mayıs 2019 Pazar

Kestane Balı Altınla Yarışıyor!

Samsunlu arıcılar kestane balı üretiminin mevsim normalleri dışındaki yağış ve kuraklık gibi nedenlerle bu sezon 600 tondan 40 tona gerilemesinin sıkıntısını yaşıyor

Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, geçen yıl 60-70 liraya satılan kestane balının bu yıl 110 TL’den satıldığını söyledi.  Fiyatlardaki bu artışın nedenini mevsim şartlarına bağlayan Kaplan, 'Mevsim normalleri dışındaki yağışlar ve ardından yaşanan kuraklık bal rekoltesini olumsuz etkiledi’ dedi.

100-110 TL’DEN SATILIYOR

Kestane balının bu sene cep yaktığını belirten Kaplan, 'Geçen yıla göre fiyatı ikiye katlandı. Geçen sene kilogram fiyatı 60-70 TL iken bu sene 100-110 TL. Piyasada kestane balı diye satılan ballar var. Gürcistan’dan kestane balı getirdiklerini söylüyorlar. Karadeniz’de uygun iklimi bulmayan bal Gürcistan’da mı oldu?Kestane balı adı altında sahte bal satanlara kesinlikle itibar etmeyin’ diye konuştu.


KESTANE BALI YOK DENECEK KADAR AZ

Kestane balının yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Kaplan, 'Karadeniz’deki kestane ağaçlarında iklim şartlarından dolayı bu sene kestane balı olmadı. Kestane ağacının çiçekten tomurcuk hale geçmesi için 10-15 günlük süreye ihtiyacı var. Haziran ayında uygun iklim yaşanmadığı için bal olmadı. Yağmur çiçeği çürüttü, ardından gelen kuraklık nedeniyle çiçek hiç canlanamadı. Bu balın kalitesini de etkiliyor. Geçen seneki kalite ve kıvam bu seneki kestane balında yok’ dedi.

SAHTE KESTANE BALINA DİKKAT!

Kestane balının antioksidan içermesi nedeniyle astım bronşit gibi hastalıklara iyi geldiğini ve oldukça rağbet gördüğünü de belirten Kaplan, 'Hastası için kestane balı soranlar oluyor. Bazı satıcılar içerisinde kestane aroması bulunan balları kestane balı diye vatandaşlara satıyor. Üretimde düşüşü fırsat bilen bazı sahte satıcılar, içlerine glikoz, şeker ya da Mısır şurubu, boya, koku ve çeşitli kimyasal maddelerle sahte ürünler satıyorlar. Bu konuda vatandaşlar duyarlı olsun, aldanmasın’ diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder